Tények és tévhitek

1. Mellnagyobbítás után nem lehet szoptatni

Az állítás nem igaz. A mellimplantátum behelyezése, történjen akár mellizom, akár mirigyállomány alá, nem befolyásolja a szoptatást. Főként a mellizom alá ültetett mellimplantátum esetében, ami jóval kisebb nyomást gyakorol a mirigyállományra, a műtét során a mirigyállomány több mint 2/3-a érintetlen marad. Tévhit az is, hogy implantációkor a tejcsatornák átvágásra kerülnek.
Javasolt azonban a műtétet ésszerűen tervezni, azaz szülés előtt 1-1,5 évvel nem javasolt a mellnagyobbító műtét elvégzése, hiszen a szülés és szoptatás során a mell mérete és alakja megváltozik, meglóghat, ez esetben mindenképpen korrekcióra lehet szükség.
 

2. Mellimplantátum behelyezése után nem lehet sportolni

Az előírt gyógyulási idő után gyakorlatilag bármilyen sportág végezhető az extrém testépítésen át a futásig, úszásig bezárólag. Természetesen az adott sporttól is függ, hogy azt mikor javasolt elkezdeni, van, amit már 6 hét után, van olyan, amit javaslat szerint 3-4 hónapig célszerű mellőzni. A sportolás elkezdéséről feltétlenül kérdezze meg orvosát!
 

3. A beültetett implantátum körvonala átüt a bőrön, természetellenes látszatot keltve

Nem, alapvetően minden esetben az egyéni adottsághoz, és kívánsághoz megfelelő méretű, típusú, lágyságú implantátum kerül kiválasztásra, hogy minél természetesebb formát érhessünk el. Ezért is fontos, és elengedhetetlen a személyes konzultáció és vizsgálat, mely során speciális mérőműszer és manuális vizsgálat segítségével, a páciens kívánságaihoz igazodva közösen választjuk ki az implantátumot. Izom alá történő implantáció esetén annak valószínűsége, hogy az implantátum természetellenes látszatot keltsen még csekélyebb, mint a mirigy alá ültetés esetén.
Kifejezett kérésre, lehet éles kontúrú mellformát kialakítani, de a pácienseink többsége a természetes formát kedveli.
 

4. Mellimplantátum behelyezése után nem lehet repülni, búvárkodni

Téves állítás. Repülni a klinikáról való távozás után bármikor lehet, búvárkodás esetén azonban mindenképpen előre kell egyeztetni az orvossal, hiszen figyelembe kell venni az egyéni gyógyulást, illetve a búvárkodás típusát (függ a nyomástól) is. Búvárkodás esetén javasolt a 3 hónapos gyógyulási időt szigorúan betartani.
 

5. Az implantátum szakadás esetén a szilikon szétfolyik a szervezetben

Manapság modern, úgynevezett kohezív (formatartó) szilikon géllel vannak töltve az implantátumok, melyek esetleges szakadás esetén is egyben maradnak, nem folynak ki a szövetek közé. Az implantátum(ok) ilyenkor is egy darabban eltávolíthatók. Természetesen amennyiben az implantátum(ok) kiszakadása igazolódik, akkor az implantátum(ok) cseréje feltétlenül szükséges.
A régi 35-40 évvel ezelőtt beültetett implantátumok esetében fordulhatott elő hasonló.
 

6. Az implantátumot rendszeresen cserélni kell

A mai modern implantátumok esetében kötelezően előírt csere nem szükséges (a jobb minőségű implantátumokra a gyártók élethosszig tartó cseregaranciát adnak). Amennyiben a páciens egyéb rendellenességet nem észlel (fontos a rendszeres éves kontrollvizsgálat, szűrővizsgálat), formailag panasza nincsen, úgy az implantátumok cseréje nem szükséges. Az implantátumok garanciájáról feltétlenül tájékozódjon orvosánál még a beültetés előtt!

7. Implantátummal nem lehet mammográfiás vizsgálatot végezni

Lehet, sőt kell is! 35-40 év felett az emlőszűrés keretén belül ugyan úgy, mint az implantátummal nem rendelkező páciensek esetében is a szűrővizsgálatot megfelelő időközönként el kell végezni.
 

8. A Botoxtól lebénul az arcunk, nem lesz mimikánk

Nem igaz. Az arcon számos mimikai izom van, melyek együttesen alakítják ki az arc jellemző mimikai mozgását. A botox kezelést megfelelő szaktudással és módon használva csak a zavaró ráncok kialakulásáért felelős izomcsoportokat blokkoljuk, így az arc mimikája megmarad. A botox hatása 6 hónapon belül elmúlik, mely után a kezelés megismételhető.
 

9. A botox minden ráncot kisimít

A botox csak az ún. dinamikus ráncok kezelésére alkalmas, mint pl. a mérges ránc, homlokránc, szarkalábak, amelyek a mimikai izmok működése révén jönnek létre. Nagyon mély ráncok esetén a kezelés egyéb ráncfeltöltő beavatkozással is kombinálható, mint pl. a hyaluronsav (Teosyal), Radiesse, saját zsír betöltése.
 

10. A zsírleszívás helyettesíti a fogyókúrát

Alapvetően nem. A zsírleszívás eredménye nem a mérlegen, hanem a tükörben, ruhaméreten látszik. Alakformáló hatása van, elsősorban olyan területeken javasolt, amelyeken a zsírlerakódás sporttal nem, vagy nagyon nehezen alakítható: derék, csípő, fenék, térd, comb belső, has. Természetesen kisebb súlyfelesleg okozta zsírlerakódás hatékonyan, és tartósan eltávolítható.
Bőrfelesleggel járó zsírlerakódás esetén gyakran a zsírleszívás nem elég, hanem további feszesítő műtétre lehet szükség.
 

11. Bármennyi zsírt le lehet szívni

Nem. Egy műtét során a maximálisan leszívható zsír mennyisége egyéntől függően 4-5 liter. Nagyobb mennyiségű zsír leszívása esetén a műtéti kockázat jelentősen megnőhet.
 

12. Zsírleszívás utáni hízás

A zsírleszívás során a zsírsejtszámot csökkentjük. Tekintettel arra, hogy hízáskor a zsírsejtek csak kismértékben szaporodnak, és inkább a térfogatuk nő, így a zsírleszívás után a csökkentett számú zsírsejtek hízása várható, amely az érintett területen kisebb hízást eredményez.
 

13. Hegeltűntetés

Az orvostudomány mai állása szerint a kialakult hegeket semmilyen módszerrel eltűntetni nem tudjuk, azok minőségén azonban tudunk javítani. A plasztikai sebészetben keletkezett hegek – amennyiben a páciensnek nincsen kóros hegesedési hajlama- jó minőségűek, és rejtett helyen vannak. Minden műtéti beavatkozás után javasoljuk a speciális hegkezelő gél és tapasz alkalmazását.
Műtéti hegkorrekció során a kóros hegeket eltávolítjuk, szükség esetén irányát, pozícióját megváltoztatjuk, a keletkezett sebet pedig speciális plasztikai varratsorral zárjuk.
A heg minősége viszont nagymértékben függ a páciens hegesedési hajlamától (pl. keloid), mely veleszületett adottság, és testtájéktól is függhet.